Le cucuq udang versi garing


Petang tadi rasa cam malas nk masak heavy2 utk diner, so terciptala cucuq udang ni utk santapan suami dan anak tersayang...walaupun senah rasa cam takder mood nk mkn sendiri...sesambey tu ada lah sahabat fb yg minta resepi ni, so sekali harungla...
Actually masa senah makan gaji dulu , bila ada event yg memerlukan menu ni, mmg senah tak penah sukat, main campak2 asalkan sodap n disukai ramai tetamu hotel..tp sekarang utk tatapan rakan yh tgh pregnant tu n kak mas kat bukit mahkota tu, senah try sukat supaya senang nanti bila nk bancuh cuq udang ni....


RESEPI CUCUQ UDANG


Bahan2: 


3 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
sebiji telur gred d
garam, lada sulah dan chicken stok secukup rasa
1 sudu besar rata yis kering
stok udang (kulit udang di kisar dan tapis) secukupnya
udang size sederhana. 20 biji
kucai, taugeh, hirisan bawang besar, daun sup serba sedikit
serbuk kunyit jika suka
minyak utk menggoreng


CARA MEMBUAT:
1.  Air digantikan dgn stok udang(rebusan kulit udang) bagi mendapat hasil yg lebih enak.
2.  Campurkan kesemua bahan2 diatas, dan stok udang di campur sedikit demi sedikit hingga
     mendapat konsistensi batter yg tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
2.  Biarkan adunan rehat sehingga tempoh sejam. Panaskan myk dgn kepanasan sederhana,
     rendamkan sudip dlm myk panas, angkat sudip dan calitkan bancuhan tadi nipis di atas
     sudip dan hias dgn udang diatas dan goreng dgn api yg sederhana panas....Utk hasil yg 
     rangup, sentiasa kawal suhu minyak supaya tidak terlalu panas. 




RESEPI KUAH KACANG


Bahan2: 
3 sudu besar myk utk menumis
5 sudu besar chili paste(cili kering kisar)
4 ulas bawang merah kecil
1 ulas bawang putih
200gm kacangtanah yg digoreng tanpa myk dan dibuang kulit, ditumbuk
2 sudu besar air asam jawa
sebatang serai
sebiji buah keras
7 keping biskut marie jika suka(dikisar halus),
gula, garam secukup rasa
2 cawan air


CARA MEMBUAT
1.  Panaskan minyak, tumis hirisan bawang, cili paste yg telah dikisar dgn buah keras, biskut 
     marie, serai yg dititik hingga naik bau.
2.  Masukkan air asam dan air secukupnya, kacang yg telah dikisar, gula dan garam
      secukup rasa.
3.  Biarkn di atas kuali sebentar dan bila telah pekat, tutup api dan hidang bersama 
     cucur udang, sengkuang, telur rebus dan timun jika suka...selamat mencuba


1 comments:

NADIAH FAUZI said... [Reply to Comments]

Dap nyee.....sgt menyelerakan..

Post a Comment