KETUPAT PALAS

Asalamualaikum..lamanya tak jenguk blog ai ni...bz ada baby so mcm rmh terbiarkn..sian blog ku inih..
Alhamdulillah bertambah produk ai yg sesuai utk disejukbekukan iaitu ketupat palas.  Senang dah nk cari di luar musim raya, kontek je saya di sini, di fb Seriwani Nazri atau sms 0123590067 jika nk tanya apa2 pasal produk.  Jgn tekezut ketupat palas ku ini dh sampai ke London dah..selepas disimpan 6 bln..Wah betul ke? Napa tak betul lak, feedback dr my customer.  yg penting frozen elok2.nk mkn, kukuskn atau microwavekan aja...

Yang nk join personal kelas KETUPAT PALAS DAN RENDANG pun ok..silalah pm saya..saya tak buat kelas selalu tapi anda boleh roger2 saya dan nyatakan date yg sesuai, kita boleh bincang..unless jika ada yg menjemput ke bengkel2 tertentu..insyaallah bisa di atur..

Ok..saya tak boleh nk buat karangan panjang2..so jumpa lagi dgn kelas2 yg menarik yg bisa bikin anda tertarik insyaallah..
ketupat kacang putih, pulut hitam dan jagung

BELAJAR MEMBUAT ROTI SENDIRI...Yaamin bakery

CHEESE BREAD
ROTI SERAT
Add caption
ROTI LOAF@ ROTI BENGGALI
Antara jenis2 roti yg diajar di Yaamin bakery...BAGUETTE,  ROTI SERAT, ROTI SANDWICH, HASILAN BAN MANIS( Pizza bun, mexicain bun, sausage twist, yellow river bun dan exotic bread) .  Untuk module roti: RM250 4 bancuhan berlainan....Sila sms 0123590067 utk pertanyaan lanjut...Untuk kelas saya..anda bagi date, kita roger2, deposit separuh dan proceed..Lokasi di Balakong....Sekian majulah skill meroti utk perut anda dan keluarga..  Selamat tahun baru 2014..jgn tensen2 barang naik...org yg duduk kat Bangladesh tu pun sama gak situasi deme..barang tetap naik...tapi soru tak boleh miss...keep calm everibodi....istighfar byk2..jom kita meroti, tak payah beli , kita buat sendiri!!!!!!!

KELAS DANISH PASTRY akak Senah....


PEACH DANISH WITH CUSTARD

DANISH STICK YANG BOLEH DIPELBAGAIKAN, CHEESE STICK, CHOCOLATE STICK...

DANISH PALMIER
APPLE STRUDLE


DIAMOND CUSTARD

CROISSANT

BELUM BAKE
ASALAMUALAIKUM.....Inilah akibat terlebih rajin nk upload kt blog..nak buka pun terhegeh2...Sorry gambar lama cos ni pakai komputer bos, komputer i lom install window baru..so gambaq pun pakai la gambaq lama ya....Ramai yg takder fb tp still gugel tentang pastries ni..so hakak kesian lak..kat dorang nih....dgn terhegeh2 maka tercipta la entri baru nih heheheh..   Tuan2 dan puan2 yg baik hati dan suka membaking.....DANISH PASTRY DAN PUFF PASTRY ADALAH ADIK BERADIK TIRI YER...DANISH tu kombinasi roti dan pastry..mat salleh kenkadang panggil danish bread..tu bentuk yg mcm ketam tu adalah croissant sebutan french adala kuasong, kita pandai2 panggey kruzon...hentam jer la you all..yg penting kita pakai kain batik pon leh membaking croiisant..kelassss youuu..so gini la citernya...kalau berminat nk blaja..mmg saya tak set date sbb tu sya galakkan anda booking date awal2...samada nk kelas personal atau group..fee RM250 utk 8 jenis danish, konsep kelas ...santai...dan do it your self...please sms atau call 0123590067 berckp dgn saya sendiri utk bertanya tentang kelas . lokasi kelas di Balakong dekat mines shopping fair ya...DAN  PERKARA PALING PENTING...NO DEPOSIT NO CLASS...Biasala cos kena beli raw mat dulukan....mane der free , semua berbayor....ok..utk no acc, silalah sms hp saya dulu ya....Tq....peace:D

KELAS KOMBINASI DANISH PASTRI DAN ROTI EKONOMI YG GEBAS GEBUS DATANG LAGIKKK SEMPENA CUTI SEKOLAH......

Asalamualaikum ya kawan2 dan yg bukan kawan2 dan yg akan jd kawan2ku....Huh lamo bebeno kak senah tak menaip sbb jari runcing ku ini sgt2 rajin mengetuk keybod satu persatu....so mlm ni kena la juga update blog senah ni sbb ada gak dpt panggilan dr pantai timur bertanya tentang kelas bermakna walopun tak ramai followers tp masih ada yg sesat kat blog senah dan berminat tentang kelas.....alhamdulillah....

Sempena cuti sekolah ni, k senah nk offer pada anda anda anddaaaa di sana, KELAS KOMBINASI DANISH PASTRI DAN ROTI EKONOMI YG GEBUSSS GEBASSSSSS.  K senah tau ramai peminat2 tegar roti yg bg feedback tentang roti2 yg nk dipelajari tu samada yg sesueeeii nk dijual di kantin2 sekolah atau tidak...almaklum roti ni pon ada kasta2 dia...TAIWANESE BREAD, dh tentu menggunakan bahan yg high kualiti...tp tak semestinya kalo kita menggunakan bahan2 yg murah kualiti roti kita pon takdooo standard...eh kureng tepat tu cos masa k senah berguru di MARDI dulu kala..roti2 yg diajar mmg ekonomik, bahan yg mudah didapati tetap vogue...cuma skrg byk penambahbaikan pada rasa roti2 ini justeru butter digunakan mengganti shortening...fresh milk menggantikan milk powder dan seanikanya lah...

kak senah pon dpt gak resepi yg menggunakan tepung gandum biasa yg bukan high protein flour..tp tu la tepuk dada tanya selera..kalo fulus ada lebey sikit, p la blajaq 4 mata..buleh nk tengok google..tak salah nak menerai tp kak senah cukup seronok dan percaya kalo guru ada dpn mata cam blajaq ngaji la..kita tgk mulut ustaz tu ngajaq hurup..kalo dengaq ja lam you tube..buleh..tak salah tp takut tak clear idghamnya...gitu ler ceghiternyer..heheh masuk bab ngaji pulok heheh.

ni hasilan bun manis roti ekonomik
Ni CROISSANT kak senah yg malatoppp
Diamond custard
Roti serat
cheese stick, hasilan danish pastri
ni ala papa roti..aroma kopiiii..sedapnya....buat sendiri je jah...
 So yg spesel kelas k senah ni ada sekali di ajar CARA BUAT CROISSANT, DIAMOND CUSTARD, CHEESE STICK, CINNAMON ROLLS DAN CHOCOLATE PALMIER DAN juga HASILAN BUN MANIS ROTI EKONOMI DAN juga ROTI SERAT..Wah byk tu danish dan roti..murah pulok tu..RM270 JERRRRR.  kak senah alu2kan jika anda berminat utk personal kelas..maklumla ramai2 ni kenkdg tak kosentrate, fee pon tak jauh beza.  Sila roger2 kak senah @ 0123590067, perkenalkan diri anda dulu yer..mana tau tiba2 anuar zainggg yg col huhuhu, pengsan mokcikkkk!  Kelas di bengkel k senah iaitu di bengkel bawah pokok(serius) di kemensah height, ulu klang, blakng zoo negara..nak rasai angin sepoi2 bahase. mai la ke bengkel ala kampungku ini....opsss bagi yg berminat sila deposit rm100 dulu ya ke akaun k senah. roger2 dulu nti kak senah bagi no acc.

Akhir kata..jom belaja mendanish dan meroti sendiri dgn akak senah dlm suasana sempoi, dan anda terus pandai menguli sekali belajar!!!  Konsep penyampaian kelas kombinasi ni, "you n i do it together"...mai la ....sementara offer sgt2 murah ni...Byebye uaoollssss wasalam....

JOM BELAJAR CARA MEMBUAT CROISSANT

CROISSANT
CHEESE STICK
DANISH WITH PEACH N CUSTARD TOPPING
DANISH DIAMOND
Asalamualaikum..salam syawal yg masih berbaki lagi...Lama rasanya tak tulis entri baru..maklumla tangan ni tak brapa nk rajin nk menaip....Straight to the point yer..bagi adik2, kakak2 yg berminat dan memang sukakan croissant dan yg memang fanatik cam saya...jgn was2 kerana hasilnya nanti amat memuaskan hati anda semua..

Croissant adalah salah satu hasilan DANISH PASTRI.  Banyak sebenarnya hasilan danish seperti CHOCOLATE PALMIER, CINNAMON ROLLS, DIAMOND CUSTARD, BLUEBERRY WINDMILL...APPLE STRUDLE...dan banyakkkkkk lagi....lain topping , filling dan bentuknya, lainla namanya...

Proses membuat danish ni perlukan kesabaran dan ketelitian bab2 lipat melipatnya..sebab tu bila join kelas saya...tak ada kelas demo utk danish pastri melainkan `hands on`..kita buat sama2 dan harapan saya mereka yg belajar ni dpt memahami dan `merasai` sendiri nikmat membuat danish seperti nikmat `ngapnya` dalam mulut..heheheh.

Tatkala saya menulis entri ini, tidak dapat tidak saya sangat terliur akan croissant(most favourites).....walaupun selalu membuatnya...terlalu seni croissant ni, lembut, rangup, manis sedikit dan ada rasa masin sedikit...boleh buat sandwich...boleh bakar dan simpan dlm freezer...dlm tempoh yg lama dgn syarat sealkan elok2..sebelum makan, panaskan semula.. dan terasa danish ini seperti anda baru bakar....

Bagi `mat saleh`, mereka hidangkan danish dgn marmalade(jem), honey, maple sirup dan juga butter.  Orang kita pula, cicah dgn kopi panas!!!!!!  Cicah dgn kari ayam, kari ikan, sambal bilis..Ya ampuuunnnn...sedapnya....Sebagai hidangan tea time pun tak ada masaalah...Makanlan croissant dan danish yg lain asalkan anda bahagia..saya juga bahagia hehehe (AYAT BODEKS SUH JOIN KELAS).  Akhir sekali..pesanan saya..buatlah sesuatu dgn iklas...dan dada yg lapang, beristighfar selalu pada ALLAH..bak kata ustazah dlm radio IKIM tu, "jika kita ingat ALLAH, nescaya ALLAH akan ingat kita".....Hidup ni pun tak lama mana pun...harta , duit yg kita cari tu perlu tapi jgn sampai lupa tanggungjawab pada ALLAH.  Contoh:  Kita bekerja sbb dah tanggungjawab kita mencari rezeki..so kita solat juga sbb dah tanggungjawab kita pada agama kita...sori ya..saya terkeluar sedikit dr topik tp semenjak dua menjak ni saya takut sangat bila berkesempatan melihat jenazah saudara dikebumikan..takut saya tak dapat menjawab soalan2 malaikat di dlam kubur nanti...Semuga ALLAH ta ALLA membuka pintu hati kita, melorongkan kita kejalan yg di redhainya...semuga kita umat ISLAM bersatu padu dan tidak menganiaya sesama sendiri..amin ....

Back to the topic, jika berminat dgn kelas Danish saya...sila berikan tarikh booking kelas anda sendiri,  FEE untuk 10 hasilan danish adalah RM200, kelas pakej RM100 TAPI harus ada sekurang2nya 2 pelajar (KELAS PAKEJ 5 jenis danish sahaja).  Sila sms ke 0123590067 untuk pertanyaan lanjut.  Dan deposit separuh perlu utk confirmation yer.  Semuga ALLAH memberkati kita semua.....

KELAS KOMBINASI ROTI DAN DANISH PASTRY

DANISH PEACH
WHOLEMEAL LOAF

WHOLEMEAL SLICES
DIAMOND CUSTARD@DANISH CUSTARD
PALMIER
SEBELUM BAKE
CROISSANT
BAGUETTE DAN HARD ROLL
Asalamualaikum..selamat sejahtera di pagi isnin yg barokah ini..pembetulan bagi post yg terdahulu..saya ingin nyatakan di sini, insyaallah dgn keizinan ALLAH yg MAHA PERANCANG, kelas `meroti dan mendanish` di KUANTAN, bertempat di TAMAN BALOK MAKMUR, akan diteruskan juga pada 7 JULAI 2012 ini...Terimakasih pada puan Noraliza  Kamaruddin yg sukarela mengizinkan dapurnya menjadi bengkel pada hari tersebut...

Module yg akan diajar:Hasilan bun manis
                                         Wholemeal bread
                                          Baguette/Roti Perancis
                                          Croissant
                                          Cinnamon rolls
                                          Palmier chocolate
                                          Danish peach custard
                                          Cheese stick

Fee cuma: RM250,diy(do it yourself)
Masa        : 10.00am
Tarikh      : 7 julai 2012
( Sila depositkan rm100 ke Maybank acc: 164847066021-Seriwani Nazri) untuk mendaftar.  Jika ada sebarang pertanyaan, boleh hubungi saya di no 0123590067.  Tolong jgn miscol ye, sms atau hubungi terus.

Pengalaman saya menganjur kelas danish pastry ini menyedarkan saya bahawa peminat2 fanatik danish terutama croissant majoritinya yg ingin mendalami ilmu mendanish ini....dan bagi anda di luar sana, kak senah nk tegaskan disini..sebenarnya danish lebih mudah dari meroti!! Sangat2 mudah!!  Ramai yg bayangkan danish rumit untuk dipelajari....Hehehe kesiannya kalau terfikir begini.

Jom jgn lepaskan peluang di bulan syaaban yg mulia ini, kita meroti dan mendanish dan amat sesuai untuk dimakan pada waktu sahur bagi yg tak suka makan nasi di subuh2 `sepiee`.  Roti dan Danish sangat2 `retro`, klasik, all time favourite.  Jadikan ilmu yg anda pelajari ini sebagai sesuatu yg bermenafaat utk keluarga tersayang..sesungguhnya airtangan ibu@isteri itu mengeratkan silaturrahim keluarga anda..lebih2 lagi roti dan danish adalah makanan rutin pengganti nasi...:D

                                          

Rainbow kek lagi

THANKS HALIE FROM ULU KLANG N ALSO THANKS TO SUENIZA
YANG JADI DESPATCH RIDER..HEHEH
YUMMEH!!!


Sedap renbo ni sbb dia lembut banget n layered with cream cheese..mana tak sedap..yg buat kek ni pun kempunan tak dapek rasa...anyone yg teringin..boleh order ye...RM70 1 SETENGAH KG with cream cheese frosting...