Homemade chocolate


PRALINE
CHOCOLATE PRALINE


Seperti menjadi trend sekarang, chocolate menjadi pilihan ramai utk segala majlis, as a door gift, hantaran kahwin, hadiah dan sebagainya....tapi chocolate kosong jer memang kurang menarik berbanding choc yg ada filling....praline?  Ramai yang konpius bila sebut praline...penah dgr bepang tak?  manisan yg dibuat dr caramelised sugar dimasak bersama kacang dan bijan berbentuk 4 segi panjang...ha  tu la praline melayu.  Bezanya cuma praline ni kita letak sikit heavy cream dan dimasak bersama brown sugar atau gula putih sehingga keperangan(jgn terlalu hangus, nanti pahit).


RESEPI PRALINE


Bahan-bahannya


1 cawan gula
1 cawan gula perang
1/2 cawan heavy cream
4 sudu besar mentega
2 tsp vanilla essence@mocca essence
1 cawan kacang hazel@almond@kacang pecan@kacang tanah tanpa kulit(semuanya dipanggang dlm oven dahulu sehingga keperangan), kemudian dicincang kasar.
aluminium foil 


CARA MEMBUAT


1.  Masak gula dan krim atas api sederhana sehingga gula dan krim 
     menjadi likat seperti gula hangus(kacau dgn senduk kayu berter
     usan).
2.  Tuangkan campuran gula tadi dalam bekas lain, masukkan 
     mentega, vanilla dan kekacang tadi.  Kacau berterusan hingga 
     campuran tadi melikat dan jernih dan sudukan ia di atas 
     aluminium foil dgn bentuk bebola yg kecil.
3.  Jika candy ini cepat membeku, panaskan semula di atas dapur
     dan angkat segera, bentukkan segera.  Simpan dalam bekas 
     kedap udara jika tidak segera digunakan atau curahkan coklat 
     cair ke atas candy ini dan taraaa....jadila coklat praline mengkut
     bentuk yg anda suka(guna coklat mould pun boleh).

3 comments:

kak uteh said... [Reply to Comments]

assalamualaikum kak senah. saya nk cuba buat chocolate paraline ni.tp saya tak faham tentang coklat cair yg di curahkan atas candy.
coklat tu kita cair kan ikut kaedah double bowl ker atau ada kaedah lain. chocolate jenama apa yg paling sesuai tuk digunakan.
t/kasih.

senahyeyeh said... [Reply to Comments]

waalaikumsalam kak uteh..praline tu bila dh `set` atau beku kita panggey dia candy..sementalah kalo kak uteh simpan dlm balang pon mmg dh ready utk dimakan camtu jer sbb dia sejenis manisan yg penuh dgn kekacang ala2 kuih bepang gitu...so bila kita nk wat choc praline ni, kita kenala cairkan coklat guna kaedah double boiler. pastu curah jer coklat tu atas candy tu ikut suka kita la samada nk letakkan dlm acuan coklat ker atau curah atas candy tu camtu jer sbb design coklat ni ikut suka ati kita, janji bila kita mkn terasa kacang dlm dia ...refer pada pix saya la...kebanyakkan nya semua praline sbb saya tak suka choc kosong sbb bagi saya choc kosong tu cuma bentuk jer cantik tp takder perbezaan apa2 seolah2 kita mkn choc bar yg kita beli dr kedai... utk sendiri makan, saya suka jenama selbourne..byk lagi jenama lain yg kak uteh leh beli tp jgn beli cooking choc yg pahit tu udahla yer....

kak uteh said... [Reply to Comments]

terima kasih le kak senah sb reply soalan kak uteh ni. baru le kak uteh faham.
jenama selboune tu x pernah le kak uteh ternampak. kat umah kak uteh ada collata (btl ke ejaan ni).
kak uteh cuba resepi kak senah ni yer...
terima kasih...

Post a Comment