ROTI ARAB

For friends yg request resepi ni, selamat mencuba yer, kalo tak jadi, buat lagik dan lagik...(jgn mudah putus asa).  Make sure permukaan roti ni tak hangus...Caranya sama cam ban manis, cuma omitkan telur dan kurangkn penggunaan gula, roti ni tawar sket rasanya, tp kalo suka manis , adjuz resepi--tambah jer gula dlm 50-100 gm.  Dan yg paling penting, bila dh uli adunan ni, rehatkan doh sampai double volume(betul2 kembang), kemudian tepuk pelan2 doh yg kembang tadi(buang angin dia)--jgn tepuk kuat2, juz very mild, dan kemudian dibentuk bulat2 dan canai leper doh td..kemudian rehatkan lagi(kali kedua) sampai kembang---> 40minit, baru dibakar atas kuali nonstikpan(kuali leper roti jala)...jgn letak myk yer, but make sure kuali tu betul2 panas dgn api yg amat perlahan(kalo tak, kompom hangus).  Tutup roti tu dgn penutup kuali n anggaran bila dh warna keperangan, turn to another side....must cook both side...hah, hidanglah dgn kurma ker, rendang ker, shameen ker, kari ayam ker....mmg best n leh wat stok lam fridge, bila nk makan, masuk jap jer lam oven kasi panas, nak sapu dgn butter n tabur gula pun ok, baru dibakar semula lam oven(senah suka sbb lagi crispy kulit dia)


RESEPI ROTI ARAB
Bahan2:
250gm tepung gandum biasa
250gm tepung roti-high protin
20gm yis kering
80gm refine sugar(gula kaster)
garam secubit
improver secubit
pelembut roti, 1/2 sudu kecil
250ml air
5 sudu besar mentega@lemak sayur


*GAUL RATA SEMUA BAHAN2 DI ATAS DAN ULI 
  HINGGA SEBATI HINGGA DOH MENJADI LICIN....

0 comments:

Post a Comment