KELAS KOMBINASI ROTI DAN DANISH PASTRY

DANISH PEACH
WHOLEMEAL LOAF

WHOLEMEAL SLICES
DIAMOND CUSTARD@DANISH CUSTARD
PALMIER
SEBELUM BAKE
CROISSANT
BAGUETTE DAN HARD ROLL
Asalamualaikum..selamat sejahtera di pagi isnin yg barokah ini..pembetulan bagi post yg terdahulu..saya ingin nyatakan di sini, insyaallah dgn keizinan ALLAH yg MAHA PERANCANG, kelas `meroti dan mendanish` di KUANTAN, bertempat di TAMAN BALOK MAKMUR, akan diteruskan juga pada 7 JULAI 2012 ini...Terimakasih pada puan Noraliza  Kamaruddin yg sukarela mengizinkan dapurnya menjadi bengkel pada hari tersebut...

Module yg akan diajar:Hasilan bun manis
                                         Wholemeal bread
                                          Baguette/Roti Perancis
                                          Croissant
                                          Cinnamon rolls
                                          Palmier chocolate
                                          Danish peach custard
                                          Cheese stick

Fee cuma: RM250,diy(do it yourself)
Masa        : 10.00am
Tarikh      : 7 julai 2012
( Sila depositkan rm100 ke Maybank acc: 164847066021-Seriwani Nazri) untuk mendaftar.  Jika ada sebarang pertanyaan, boleh hubungi saya di no 0123590067.  Tolong jgn miscol ye, sms atau hubungi terus.

Pengalaman saya menganjur kelas danish pastry ini menyedarkan saya bahawa peminat2 fanatik danish terutama croissant majoritinya yg ingin mendalami ilmu mendanish ini....dan bagi anda di luar sana, kak senah nk tegaskan disini..sebenarnya danish lebih mudah dari meroti!! Sangat2 mudah!!  Ramai yg bayangkan danish rumit untuk dipelajari....Hehehe kesiannya kalau terfikir begini.

Jom jgn lepaskan peluang di bulan syaaban yg mulia ini, kita meroti dan mendanish dan amat sesuai untuk dimakan pada waktu sahur bagi yg tak suka makan nasi di subuh2 `sepiee`.  Roti dan Danish sangat2 `retro`, klasik, all time favourite.  Jadikan ilmu yg anda pelajari ini sebagai sesuatu yg bermenafaat utk keluarga tersayang..sesungguhnya airtangan ibu@isteri itu mengeratkan silaturrahim keluarga anda..lebih2 lagi roti dan danish adalah makanan rutin pengganti nasi...:D

                                          

Rainbow kek lagi

THANKS HALIE FROM ULU KLANG N ALSO THANKS TO SUENIZA
YANG JADI DESPATCH RIDER..HEHEH
YUMMEH!!!


Sedap renbo ni sbb dia lembut banget n layered with cream cheese..mana tak sedap..yg buat kek ni pun kempunan tak dapek rasa...anyone yg teringin..boleh order ye...RM70 1 SETENGAH KG with cream cheese frosting...

RAINBOW KEK...

RAINBOW KEK..NAK DESIGN APA2 PUN BOLEH...JANJI SODAPPP..
NAMPAK SEDAP LA PULAK BILA SEKARANG BARU NAK UPLOAD
UNTUK ADIK ALIFF MIEQAIL, RAINBOW WITH CREAM CHEESE FROSTING...
Sekarang fenomena pelangi di mana mana ajer...pelangi datang bila berduit hehehe(statement terbaek)..ada yg nak kek rainbow ni disalut italian butter cream, ada yg suka creamcheese frosting dan ada yang suka buttercream biasa...Di Yaamin bake harga rainbow kek ni standard price jer 1 1/2 (satu stengah kilo k, bukan sebelas kg) rm 70 kalau guna creamcheese and italian buttercream, buttercream biasa rm60 jer...self pickup di MINES SHOPPING FAIR yer..sebelah rumah kak senah leh antar  free yer hehehe :D
Ok Kak senah minta diri dulu..nak prepare checklist utk esok, ada baking class danish pastries kat Hulu Kelang...so babai all...asalamualaikum...take care..n tenang2kan jiwa selalu...jgn simpan phd yer..Kalau org lain berjaya, simpan azam n berusaha bersungguh2..bukan berusaha menjatuhkan org....idup ni sekejap jer....kan....~peace~
FONDANT KEK JUGA TP BENTUK BULAT ALSO FOR UNTIE SHIDAH...
Asalamualaikum...haluuu  gud morning..lama gak rasanya tak update blog ni ya..takpa..pagi ni nak uplod pix byk2...resepi yg kak senah himpun dulu2 pun tak sempat nak taip2 lagi(ada problem menaip, bila nak menaip resepi mula la mata naik berat...:))..skrg ni bz buat sample cookies for raya..actually tak raya pun kita boleh buat cookies..mat salleh tu mkn bisekut sebagai tea time...tp kita tunggu nk raya baru nk buat cookies yer..hentam jer la labu..asalkan $$$$ masyuk heheh..
FONDANT KEK UTK UNTIE SHIDA, KEMENSAH HEIGHT

FONDANT CAKE....






Roses garden theme........

Alhamdulillah..dah lama tak bermain fondant...masih ingat lagi bancuhannya cuma a bit slow la nak menguli dan membentuk munge2 cinta.....Next projek, ada lagi 2 ketui fondant kek for hantaran...Kalau tak busy dgn roti..boleh la me`mondant` gitu..Sesaja nak menayang, ker ada yg nk give komen, dipersilakan...sesungguhnya jika dipraktis selalu, tiada yg mustahil akan berhasil yg penting kata ibuku`KALAU HENDAK SERIBU DAYA ............`  Terimakasih mak...without you...i`m nobody.................                                                                                                                                                       

MODULE TERBARU KELAS HASILAN ROTI (ku yg manissss)

ASSORTED BUN YG AKAN DIAJAR
ROTI BENGGALI
SAPU DGN JEM OR BUTTER, MAKAN BILA2 NAK...
ROTI PALING SEDAP DI DUNIA-SARDIN ROLL FLOSS
PIZZA BUN GUNA TAIWANESE RESEPI
SANDWICH LOAF@BREAD
Asalamualaikum...n selamat melayari blog akak yg sempoi ni...Sukala nk publish kat sini..mulai sekarang..ada kelainan sikit dlm kelas meroti kak senah...rasanya lagi menarik n hasilan roti yang up to date sesuai dgn permintaan penggemar2 roti...

Lokasi kelas di Yaamin Bake actually berpusat di rumah k senah sendiri berdekatan Mines shopping fair berhampiran komuter Serdang dan UPTOWN bazaar di hadapan Mines...Tarikh kelas memang tak perlu k senah nk inform sbb k senah lebih tertumpu pd personal cooking n baking class yg mana yuran@fee tetap sama..so lagi untungla bg sesiapa yg join personally sbb tiada extra charge dan penumpuan lebih diberi pada kelas personal ini.....Dan tarikh pula, anda yg pilih tarikh sendiri dan kemudian kita akan double check samada tarikh itu sesuai tau tidak..sms jer k senah 012 3590067 dan bila dah pilih date , kita agree dan yg paling penting..deposit halfpayment ke acc maybank..k senah akan bagi tau acc no melalui hp sahaja...no deposit no class yer..sonang citer...



Module wajib yg diajar bagi kelas hasilan roti adalah:
-FRENCH LOAF@BAGUETTE
-SANDWICH LOAF
-BUN MANIS
-TUNA or SARDIN FLOSS ROLL
-PIZZA BUN, MEXICAIN BUN, CHEESE BUN
-ROTI BENGGALI

So, jika anda berminat..hubungi saya di sini atau di fb atau sms jer anytime...:)  COW CIN CAUUUU1!!!!

Le cucuq udang versi garing


Petang tadi rasa cam malas nk masak heavy2 utk diner, so terciptala cucuq udang ni utk santapan suami dan anak tersayang...walaupun senah rasa cam takder mood nk mkn sendiri...sesambey tu ada lah sahabat fb yg minta resepi ni, so sekali harungla...
Actually masa senah makan gaji dulu , bila ada event yg memerlukan menu ni, mmg senah tak penah sukat, main campak2 asalkan sodap n disukai ramai tetamu hotel..tp sekarang utk tatapan rakan yh tgh pregnant tu n kak mas kat bukit mahkota tu, senah try sukat supaya senang nanti bila nk bancuh cuq udang ni....


RESEPI CUCUQ UDANG


Bahan2: 


3 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
sebiji telur gred d
garam, lada sulah dan chicken stok secukup rasa
1 sudu besar rata yis kering
stok udang (kulit udang di kisar dan tapis) secukupnya
udang size sederhana. 20 biji
kucai, taugeh, hirisan bawang besar, daun sup serba sedikit
serbuk kunyit jika suka
minyak utk menggoreng


CARA MEMBUAT:
1.  Air digantikan dgn stok udang(rebusan kulit udang) bagi mendapat hasil yg lebih enak.
2.  Campurkan kesemua bahan2 diatas, dan stok udang di campur sedikit demi sedikit hingga
     mendapat konsistensi batter yg tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
2.  Biarkan adunan rehat sehingga tempoh sejam. Panaskan myk dgn kepanasan sederhana,
     rendamkan sudip dlm myk panas, angkat sudip dan calitkan bancuhan tadi nipis di atas
     sudip dan hias dgn udang diatas dan goreng dgn api yg sederhana panas....Utk hasil yg 
     rangup, sentiasa kawal suhu minyak supaya tidak terlalu panas. 




RESEPI KUAH KACANG


Bahan2: 
3 sudu besar myk utk menumis
5 sudu besar chili paste(cili kering kisar)
4 ulas bawang merah kecil
1 ulas bawang putih
200gm kacangtanah yg digoreng tanpa myk dan dibuang kulit, ditumbuk
2 sudu besar air asam jawa
sebatang serai
sebiji buah keras
7 keping biskut marie jika suka(dikisar halus),
gula, garam secukup rasa
2 cawan air


CARA MEMBUAT
1.  Panaskan minyak, tumis hirisan bawang, cili paste yg telah dikisar dgn buah keras, biskut 
     marie, serai yg dititik hingga naik bau.
2.  Masukkan air asam dan air secukupnya, kacang yg telah dikisar, gula dan garam
      secukup rasa.
3.  Biarkn di atas kuali sebentar dan bila telah pekat, tutup api dan hidang bersama 
     cucur udang, sengkuang, telur rebus dan timun jika suka...selamat mencuba